tisdag 19 augusti 2008

Recept

Här kommer recepten som jag lovat...

Cheesecake

Botten:
10st Digesivekex
1tsk kanel
75g smält smör
1dl socker

Fyllning:
250g Philadelphiaost
2st ägg
1dl socker
2dl Creme Fraiche

Krossa kexen fint och blanda i kanel, smör och socker. Tryck ut massan i en form med löstagbar botten och ställ den kallt en stund, gärna i frysen.

Vispa samman resten av ingredienserna till en jämn smet och häll över botten. Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter. Kakan får inte bli brun!! Servera med exempelvis bär eller sylt.

Gammeldags kanelbullar

100-150g margarin
5dl mjölk
50g jäst
1-1½dl socker
½tsk salt
ca 13dl vetemjöl

Fyllning:
Smörgåsmargarin
socker
kanel

Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm till ca 37 grader. Finfördela jästen i degbunken och tillsätt vätskan. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen tills den är jämn och smidig. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Dela degen i två delar, kavla ut till avlånga kakor. Bred på smörgåsmargarinet, strö över socker och kanel efter smak. Rulla ihop och dela i lagom stora bitar och lägg i formar på en bakplåt (tänk på att de jäser rätt mycket!) Låt jäsa ytterligare 40 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och lite vatten, garnera med pärlsocker eller mandel. Grädda bullarna mitt i ugnen på 250grader i 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Hoppas att det smakar!
Marie

Inga kommentarer: